24e Dag van Folklore en Tradities - 2022 16 april 2022

Op zaterdag 16 april zal de ambachtelijke markt onder tenten zijn intrek nemen op de Place d’Armes, van het begin van de ochtend tot de avond.
Gedurende de dag zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden waar de organiserende groepen en hun gasten aan deelnemen. Dansen en volksmuziek zullen er ook zijn…
Op een groot deel van de Place d’Armes zal de hele dag een historisch kamp worden opgezet, geanimeerd door verschillende groepen die de gebruiken en tradities van de verschillende perioden in de geschiedenis van onze stad en onze regio presenteren.
‘s Ochtends zullen de “Folklore Workshops” een gelegenheid zijn voor de aanwezige folkloristische groepen om het Namense publiek uit te nodigen voor een kennismaking met de Folklore van onze prachtige streek: dansen, traditionele en volksmuziek, re-enactments van militaire manoeuvres, vlaggen zwaaien , …).
Een mooie kans voor de Namenaren om hun folklore intens te beleven…
‘s Middags trekt een processie bestaande uit talrijke folkloristische en historische groepen door de straten van Namen om te eindigen met een kleurrijk medaillon op de Place de l’Ange.
De 24e Dag van Folklore en Tradities zal het decor zijn voor de officiële presentatie aan het publiek van een van onze gerestaureerde reuzen.
In Namen hebben Goliath en zijn vrouw drie kinderen, reuzen die van kleiner formaat worden gedragen. Twee meisjes en een jongen.
Na slechte opslagomstandigheden zagen twee van de drie kinderen hun rieten structuur aanzienlijk verslechteren.
Een eerste kind was al hersteld… hoofd en kleren hebben het overleefd.
Dit jaar breiden de broers en zussen uit vanwege het feit dat een hoofd volledig is herbouwd om kleding uit die tijd te dragen. Het blijft om de heropleving van de derde te overwegen.
De academische zitting die omstreeks 11.30 uur zal plaatsvinden op de Place d’Armes, vormt het moment van de officiële presentatie.
De reuzen paraderen dan tijdens de middagprocessie, vanaf 14.00 uur, in de straten van de Stad. Ze worden, zoals gewoonlijk, begeleid door onze Godins-paarden.
De “24e dag van folklore en tradities” moet ook worden gemarkeerd door de tweede editie van de “Concoûrs do pus grand mougneû d’djote di Nameur”.
de “djote di Nameur” (stoofpot van kool met spek en worst) is een van de traditionele gerechten van Namen, die door iedereen wordt gewaardeerd

Place d'Armes, Namur, Belgique

https://www.folnam.be