Biotopia 18 juni - 27 november 2022

Biotopia is een nieuwe collectieve tentoonstelling die kunst, wetenschap en technologie combineert rond het thema levende wezens, planten, dieren en onze relatie met hun ecosystemen.

Biotopia, samentrekking van Biotope en Utopia (Utopia in het Engels), biedt een collectieve reis die bijna 30 kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers (mannen en vrouwen) samenbrengt op zoek naar nieuwe verhalen, nieuwe manieren van samenleven. De tentoonstelling zal mensen betrekken bij de levende wereld en onderzoeken hoe niet-menselijke samenlevingen ons kunnen leren beter samen te leven en milieuvriendelijkere technologieën te creëren.

Leven als een geit dankzij een exoskelet en een kunstmatige maag (GoatMan, Thomas Thwaites), interactie met bomen (Econtinuum, Thijs Biersteker), de geluiden van houtwormen horen (25 houtwormen, Zimoun). Tussen biotoop en utopie presenteert de tentoonstelling een selectie van ontdekkingen en curiositeiten die zowel gericht zijn op geïnformeerde geesten als op nieuwsgierigen uit alle lagen van de bevolking.

BIOTOPIA vermengt de blik van Belgische en internationale kunstenaars, wetenschappers of life engineers en verlegt de grenzen van realiteit en perceptie. De tentoonstelling is verrijkt met een ruimte gewijd aan het ervaringsgerichte, aan het spel. The Playground laat je een unieke ontmoeting beleven met interactieve ecosystemen.
Een programma met conferenties, late avonden en workshops nodigt u ook uit om innovaties te ontdekken die zijn geïnspireerd door het leven: biomaterialen, biodesign of biomimicry.

Le Pavillon, Route Merveilleuse, Namur, Belgique

https://www.le-pavillon.be/fr/expositions/biotopia