Meester handen 14 mei - 8 september 2024

 

Met zijn veelheid aan particuliere huizen uit de 17e en 18e eeuw, zijn vele herenhuizen en zijn verscheidenheid aan religieuze gebouwen is Namen een barokke stad. De stedelijke omgeving van Namen is rijk aan verschillende sculpturen die vaak zelfs als hoogtepunt dienen bij de structurering van hun ruimtes.

Wie kent niet de beroemde Place de l’Ange die zijn naam ontleent aan de oude pomp, of die van de Groentenmarkt, twee creaties van de beeldhouwer François-Joseph Denis?

En wie heeft nog nooit opgekeken naar een van deze talrijke gebeeldhouwde borden waarvan we bijna vergeten dat ze lang vóór de doorlopende nummering werden gebruikt om huizen aan te duiden?

Maar naast deze werken die in de open lucht worden tentoongesteld, is er nog een heel minder bekend erfgoed. Het is degene die vooral in kerken te vinden is. Wat is er dan natuurlijker dan een grote tentoonstelling over barok- en rococobeeldhouwkunst in Namen te organiseren, binnen het museumcentrum maar ook daarbuiten, via een rondleiding langs verschillende religieuze gebouwen in het stadscentrum, om dit erfgoed te (her)ontdekken? In de twee eeuwen die de barokke en rococokunst bestrijkt, zijn ongeveer zeventig namen van beeldhouwers geïdentificeerd. De tentoonstelling “Des Mains de Maîtres” nodigt u uit om een ​​staalkaart van de meest getalenteerde kunstenaars te ontdekken.

Musée des Arts décoratifs de Namur - Hôtel de Groesbeeck - de Croix, Rue Joseph Saintraint, Namur, Belgique

https://www.namur.be/fr/loisirs/culture/musees/les-bateliers/agenda-bateliers/des-mains-de-maitres