"D'hiver, divers" 22 november 2022 - 11 januari 2023

Een groot open boek waaruit drie mollige biggetjes ontsnappen onder het gulzige oog van de Wolf, een boom gewikkeld in een enorme kleurrijke sjaal, een konijn dat zijn pootjes warmt voor een open haard vol cadeautjes, een sneeuwpop die zijn lange en onverbiddelijke kernsmelting, Sinterklaas en Kerstman verrast midden in een gekibbel… Gemeenschappelijk punt tussen al deze schetsen: de winter, inspiratiebron voor vele kinderboeken en versieringen die ervoor zorgen dat je lekker in het hoekvuur wilt kruipen terwijl je vertelt geweldige verhalen!

Voor zijn eindejaarstentoonstelling nodigde de afdeling Cultuur, in een warme sfeer die bevorderlijk is voor dagdromen en contemplatie, twaalf Belgische illustratoren van kinderboeken uit, geïnspireerd door de winter.

Als het het einde van een cyclus symboliseert, geassocieerd met kou en sneeuw (ook al is het zeldzamer in onze regio’s), stelt de winter hen ook in staat om, met zoetheid en poëzie, een groot aantal thema’s te benaderen, zoals scheiding, eenzaamheid, rivaliteit ( Sinterklaas en Sinterklaas weten er wat van!), maar ook verzoening, vriendschap, wederzijdse hulp, vrijgevigheid en de vreugde van hereniging met familie of vrienden.

Elke kunstenaar onthult zichzelf door de originele platen van een boek tentoongesteld op de schilderijrails van de Galerie du Beffroi. Decors gemaakt door een twintigtal leerlingen van het Institut Saint-Joseph de Jambes, onder leiding van hun leraar Yves Henry, brengen hun verhaal tot leven. Als bij toverslag komen de dieren en papieren personages uit hun lijst om de galerij op te fleuren in inventieve decors die de gezellige sferen en het blauwachtige palet, besprenkeld met wit, vrolijk combineren van de winter.

Bij de ingang van de Galerie du Beffroi nodigt een leeshoek kinderen uit om zich onder te dompelen in de boeken die in de tentoonstelling centraal staan. Thuis zullen ze misschien deze “Winter, diverse” genoegens willen uitbreiden in het gezelschap van Papy de Neige, Ours chilly, Ernest en Célestine, Lucien, Alfred, de familie Ecureuil of Hiro, de beer die te nieuwsgierig is om in de winter te dutten!

Tentoonstelling “D’hiver, divers” in de Galerie du Beffroi

De Galerie du Beffroi verwelkomt twaalf Belgische illustratoren van kinderboeken geïnspireerd door de winter. Elke kunstenaar onthult zichzelf door middel van de originele pagina’s van een boek. Het landschap brengt hun verhaal tot leven, waarbij knusse sferen en het blauwachtige palet besprenkeld met wit van het winterseizoen op vreugdevolle wijze worden gecombineerd. Als bij toverslag komen de dieren en papieren personages uit hun lijst om de galerij op te fleuren in een sfeer die bevorderlijk is voor dagdromen en contemplatie. Genoeg om de verbeelding van kinderen te prikkelen en hen uit te nodigen om deze “Winter, verschillende” geneugten te verlengen in het gezelschap van opa de Neige, Ours chilly, Ernest en Célestine, Lucien, Alfred, de familie Ecureuil of Hiro, de beer die te nieuwsgierig is om mee te nemen een dutje in de winter!

Galerie du Beffroi, Rue du Beffroi, Namur, Belgique

+3281 22 84 76

galeriedubeffroinamur