Tentoonstelling: Doel Folklore 16 augustus - 19 september 2023

Stadswandeling – Citadel van Namen

Het Centraal Comité van Wallonië, in samenwerking met de Citadel van Namen en de Openbare Dienst van Wallonië, nodigt u uit om de tentoonstelling “Objectif Folklore” te ontdekken ter gelegenheid van de honderdste
verjaardag van de Fêtes de Wallonie. Voor deze tentoonstelling reisde fotograaf Olivier Gilgean door Wallonië, zijn carnavals, zijn marsen, zijn festivals om ons het beste van zijn lens te bieden en ons een verzameling foto’s voor te stellen rond het thema van de Waalse folklore.

Olivier Gilgean
Als een zeeman van het leven doorkruist hij lotsbestemmingen en landschappen om een ​​artistieke visie te geven die reëler is dan de natuur, en onthult het deel van contrast, van verlichte duisternis, kortom van waarheid, van wezens en dingen. Het transformeert de werkelijkheid om het beter te maken om te zien, waar te nemen, te weten; de vleugels van zijn menselijkheid dragen hem om de duizend lichtjes van de hemel en de niet minder ontelbare onverwachte vertakkingen van de wortels van de wereld samen te brengen.

Tekst: Jacques MOISSE.

Objectieve folklore
De meest stedelijke tentoonstelling ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Feestdagen nodigt uit in de straten van Namen en de Citadel, want de ontdekking van kunst beperkt zich niet tot de vier muren van een galerij of een museum, maar ook op de bocht van een straat of een landschap.

“Objective Folklore” biedt een artistieke reis door Namen en zijn Citadel om de Waalse folklore te ontdekken, georganiseerd door Olivier Gilgean, fotograaf bij de Overheidsdienst van Wallonië. Een groot aantal groepen zal er vertegenwoordigd zijn om ons traditioneel erfgoed aan de wandelaars te onthullen. Een openluchtgalerij met beelden die te voet en te voet verkend kunnen worden
zal jong en oud bekoren tijdens een zomers uitje:

Vijf locaties, zeventien foto’s op groot formaat (Citadel) en vier vijftien meter lange dragers om Alfers, Chinels, Echasseurs, Molons, Haguètes, Blancs Moussis en andere Walkers in het bijzondere universum van de kunstenaar te ontdekken:

De Citadel van Namen – Terra Nova-kazerne
Place de la Francophonie – Voorbij de pas (Benen)
Esplanade la Confluence
Rue de Bavaria (vlakbij de beurs en het hoofdkwartier van de leugenaars)
Maïeurtuinen (Stadhuis)