Alimenterre-festival 13 september 2022

 

Het Alimenterre Festival keert voor het 14e achtereenvolgende jaar terug naar Brussel en Wallonië, met een selectie van documentaires en korte films, ontmoetingen die geworteld zijn in de actualiteit, verhelderende debatten, collectieve workshops, concerten en DJ-sets op wilde ritmes en vele andere verrassingen. In een feestelijke en gemoedelijke sfeer opent editie 2022 zich naar andere genres en artistieke vormen: fictie- en anticipatiefilms, artistieke performances en verbale wedstrijden.
Dit jaar nodigen we je uit om de film White Cube te ontdekken, een documentaire van Renzo Martens over de erfenis van het koloniale landbouwbeleid.

Synopsis: De Nederlandse kunstenaar Renzo Martens leidt cacaoplantagearbeiders in Lusanda, Democratische Republiek Congo, op een waanzinnig plan: kleisculpturen maken die vervolgens in chocolade worden gereproduceerd, tentoongesteld en verkocht in New York. Dankzij de winsten die met kunst worden gemaakt, kan een precaire bevolking het land terugkopen dat gisteren is gestolen door de agroforestry-gigant Unilever. Meer informatie gebruiksaanwijzing…

Na de film volgt een debat: Landbouwgrond en productie in zuidelijke landen: autonomie of neokolonialisme? in het gezelschap van onderzoekers en experts ter zake.

Cinéma le Caméo (Les Grignoux), Rue des Carmes, Namur, Belgique

https://festivalalimenterre.be/