Calder's Circus 19 april 2022

 

Een film van Carlos Vilardebo (1961) gevolgd door een conferentie van Christophe Veys, kunsthistoricus.

In 1929 maakte Alexandre Calder een circus met stukjes touw, draad, stukjes stof, kurken, klein hout. Een circus gemaakt als kinderspel, briljant, in elkaar geflanst, inventief, vol poëzie en plezier. Hij stopt het in een koffer die nu in het Whitney Museum in New York staat. Hij had graag andere nummers gepland, maar dan had hij twee koffers nodig… dus stopte hij. Soms, in het bijzijn van zijn kameraden, opende hij zijn schatkist en toonde hij leeuwen, trapeze-artiesten, messenwerpers, buikdansen. De film legt een van zijn optredens vast op de zolder van het huis van het echtpaar Calder. Met zijn charmante stem becommentarieert hij de show als Mister Loyal. Haar grote lichaam knielt op een kussen en haar enorme beeldhouwershanden manipuleren de kleine figuren, waarbij ze de accessoires van elk nummer met precisie voor het maken van kant gebruiken. Zijn vrouw zorgt voor het geluid, ze draait schijfjes met kermismuziek die temmers en koorddansers begeleiden. Een film die een moment van magie, poëzie en humor probeerde vast te leggen en dat perfect deed.

In het verlengde van deze vertoning krijgen we de kans om te zien hoe de figuren van clowns of acrobaten de verbeelding van hedendaagse kunstenaars verrijken.

Prijs: 5 €

Registratie ter plaatse

De Delta maakt zich zorgen over uw veiligheid en die van anderen. Het dragen van een masker en afstand houden blijft essentieel bij elke beweging in het gebouw, in onze tentoonstellingen, onze winkel en aan de bar. Ze zijn echter niet meer van toepassing in onze zalen van minder dan 200 personen. Wees voorzichtig, desinfecteer uw handen bij het binnenkomen en verlaten met de hydroalcoholische gel die u ter beschikking wordt gesteld. Voor alle bijkomende informatie over de geldende maatregelen: https://www.info-coronavirus.be

Le Delta, Avenue Fernand Golenvaux, Namur, Belgique

https://www.ledelta.be