The Circus We Are 13 mei - 25 september 2022

Als onderdeel van het project Circus We Are zal de Delta het ‘hedendaagse’ deel van de tentoonstelling hosten die samen met het Félicien Rops Museum en de MAAN wordt georganiseerd.

Het begon allemaal met de (her)ontdekking in het Ringling Museum (Florida) van vier grote doeken uit het circus van Minnaert, geschilderd omstreeks 1925-30 door Frans De Vos, de overgrootvader van de curator van de tentoonstellingen, Joanna De Vos. Uit de oude foto’s van deze rondreizende straatvoorstellingen ontstond de reflectie over de impact van de circuswereld op de hedendaagse kunst. Soms verontrustende clowns, draaimolens, kermisspelen, koorddansers, zoveel thema’s die de realiteit van de kunstenaars en hun gevoelens over de grote vragen van deze wereld weerspiegelen. Uit een selectie van hedendaagse kunstenaars, uit binnen- en buitenland, bieden de tentoonstellingen in de Delta, het Rops-museum en het museum voor oude kunsten wegen voor interpretatie en bevraging van de tentoonstelling waarin ieder van ons een schakel is. Humor en betovering maken integraal deel uit van de werken die in de Delta zijn geselecteerd: een ontdekkingsreis (met het gezin) waar zwaartekracht en spel worden afgewisseld.

Vanaf het einde van de 18e eeuw vertegenwoordigden kunstenaars zichzelf graag als een mountebank, dit personage dat de burgerlijke en politieke respectabiliteit ondermijnt en tegelijkertijd hun dubbele kritiek en komedie vertegenwoordigt. Naast zelfportretten hebben ze de wereld van het circus geschilderd waar acrobaten, jongleurs, clowns, trainers en dieren een kleurrijke, gedurfde microkosmos vormen, ver van de normen van de goedbedoelende samenleving. Zelfs vandaag herkennen hedendaagse kunstenaars zichzelf in de persoon van de mountebank omdat dit meervoudige universum dat het circus is, hun esthetische gevoeligheden inspireert: lachen deelt de schijnwerpers met grimassen.

In deze periode waarin het nieuws constant overstuur is, zijn samenleving, politiek, wetenschap allemaal thema’s waarbij de maker en de maker tegelijk met het publiek zich afvragen: “Zijn wij (in) het circus? »…

Tentoongestelde kunstenaars: Carlos Aires, Homa Arkani, Uldus Bakhtiozina, Frans De Vos, Dodi Espinosa, Kendell Geers, Taus Makhacheva, Fabien Mérelle, Joan Muyle, Daniele Puppi, Erwin Olaf, Hans Op de Beeck, Santiago Ydañez
Ontdek ook de tentoonstelling “The Circus We Are” in het Félicien Rops Museum en het beeldhouwwerk van Guillaume Bijl op de binnenplaats van het Museum voor Oude Kunsten!
Curator tentoonstelling: Joanna De Vos, kunsthistorica, bijgestaan ​​door Tamara Beheydt.

Prijs:5€

Le Delta - Espace Culturel Provincial, Avenue Fernand Golenvaux, Namur, Belgique

+32 (0) 81 77 67 73

http://www.ledelta.be