Véci Come à Moncrabeau ! 4 juni 2022

Ten behoeve van de werken van de 40 Molons:

Het bedrijf Moncrabeau de Namur, opgericht op 27 september 1843, combineert folklore, filantropie en de oratorische kunst van het liegen.
Met bijna 179 jaar bestaan ​​in zijn huidige vorm, is de Société Royale Moncrabeau waarschijnlijk de oudste volksvereniging van Wallonië.
Ze maakt deel uit van alle volksdemonstraties in Namen.
Het heeft de nobele oratorische kunst van het liegen in stand gehouden. Zou de naam MONCRABEAU hiervan het beste bewijs kunnen zijn?
Ze richtte filantropie op en helpt de behoeftigen…
En dit alles met “Forty Molons”!

 

In 1851 schreef BOSRET “The Bride’s Bouquet”, dat “Li Bia Bouquet” zou worden (officieel volkslied van de stad Namen) en, zoals vele Molons, zou hij de mooiste liederen uit het repertoire van de Society schrijven.
Gekleed in hun felgekleurde kostuum, zullen de Quarante Molons de tijd nemen om in het openbaar op te treden, op een trapeziumvormig podium, maar als ze dat eenmaal hebben gedaan, zullen ze het essentiële orkest van Namen worden.
Moncrabeau in Gascogne – Het was in de 18e eeuw dat de traditie van leugenaars vorm kreeg in Moncrabeau. In die tijd verzamelden ijdele bourgeois zich onder de hal en vertelden verhalen om de tijd te vullen.
Iedereen gaf, afhankelijk van het nieuws, commentaar op het lokale leven, de gewassen en het werk op het land, van de grappen van de buurman tot de heldendaden van de dorpspriester, maar sommigen, soms zonder geleefde verhalen, bedachten ze helemaal opnieuw. het gesprek.

Het is dan ook heel natuurlijk dat toen het Gasconse koor Se CANTABEN, bestaande uit verschillende leden van de academie van leugenaars uit Moncrabeau, tijdens een tournee in België een stop in de Waalse hoofdstad voorstelde, de Molons een concert accepteerden met het beste van ieders repertoire en een paar gemeenschappelijke stukken, die herinneren aan de hechtheid van de twee geografisch ver verwijderde regio’s.

Théâtre de Namur, Place du Théâtre, Namur, Belgique

+32 (0) 81 22 60 26

https://www.theatredenamur.be