Het "NID"

Het NID, een acroniem voor “Namen Intelligent en Duurzaam», is een ruimte die de burger centraal plaatst in het debat over de toekomst van Namen en die de rol van steden in het licht van huidige en toekomstige uitdagingen ter discussie stelt.Een plaats van dialoog … De missie van het NID is om reflectie te voeden en verbindingen te leggen tussen het burgerbelang en het stadsproject.

Een plaats van expertise… Het NID, dat bestaat uit een wetenschappelijk centrum en een educatief centrum, steunt op zijn contacten met zijn partners in Namen om een langetermijnvisie uit te werken die beantwoordt aan de uitdagingen van de duurzaamheid.

Een hulpmiddel om besluitvorming en verandering te helpen… De rol van de NID is om iedereen terug te sturen naar zijn verantwoordelijkheden en convergenties te smeden zodat de antwoorden op de uitdagingen door iedereen en voor iedereen gedragen worden.

 

Drie ruimtes om samen na te denken over de toekomst van steden

Ontvangstruimte “” Namen in kwestie “”: De ruimte “Namen in kwestie” dompelt de bezoekers rechtstreeks onder in een film die kort de geschiedenis van de aarde blootlegt en de mens daarin chronologisch vervangt. Deze ruimte is non-stop toegankelijk tijdens de openingsuren van het NID en HORECA.

Polyvalente ruimte “” Namen in transitie “”: Het laat toe om, via verschillende tools, op een didactische en speelse manier te ontdekken hoe Namen de transitie betreedt. Een video-mapping laat toe om in 10 minuten de stedelijke evolutie van Namen en de grote inzet voor de toekomst van de stad te ontdekken. Interactieve tabellen maken het mogelijk om in detail te experimenteren met de concepten die zijn ontwikkeld in video-mapping; Welke keuzes voor de stad van morgen? – Verstedelijking en stadsuitbreiding – Mobiliteit en bereikbaarheid – De slimme stad – De veerkrachtige en verbindende stad. Gratis rondleiding.

Laatste veld “” Namen morgen “”: Deze ruimte belicht moderne besluitvormingsinstrumenten op het gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouw via onder meer 3 zones:

  • Dankzij een virtual reality-headset kun je je onderdompelen in de Grognon in 3 verschillende tijdperken of zelfs Namen in 1750 en in 3D ontdekken.
  • EEN DEBAT / CONFERENTIE / ANIMATIERUIMTE: Deze ruimte nodigt de actoren van de stad uit om elkaar te ontmoeten en te discussiëren over de kwesties die aan de orde komen bij het NID.
  • Een bibliotheekruimte: Verschillende referenties worden ter beschikking gesteld van de bezoekers en kunnen ter plaatse geraadpleegd worden.

Activiteiten en evenementen gerelateerd aan de daar ontwikkelde thema’s.

 

Het ontsnappingsspel “” Namen in transitie “”
Via een leuke en interactieve cursus en een mobiele applicatie rond het thema “Namen in transitie”, kunnen de deelnemers het historische centrum van Namen verkennen,en begrijp de verschillende items die de duurzaamheid van een stad maken en los de puzzels op. Samenwerking, reflectie, creativiteit zullen op het rendez-vous zijn.
Permanente en gratis activiteit.

Openbaar: er zijn 2 versies beschikbaar: gezinnen en toeristen / schoolgroepen (14 jaar en ouder)
Activiteit mogelijk in 4 talen: FR NL EN AL
Duur: 1u30
Activiteit mogelijk tijdens de openingstijden van het NID. Reserveren verplicht via de website van Nid: www.le-nid.be

“” Bouw aan de toekomst “”

De activiteit “Bouw aan de toekomst “, georganiseerd op ad-hocbasis, heeft tot doel kinderen kennis te laten maken met actuele stedelijke problemen en problemen en hen inspraak te geven in de planning van hun stad. Bij deze gelegenheid worden een miljoen van de beroemde gekleurde stenen ter beschikking gesteld om hen te betrekken bij de bouw van de stad van morgen.
Publiek: kinderen tussen 6 en 12 jaar
Activiteit alleen mogelijk in FR.
Duur: ½ dag
Reserveren verplicht via de website van Nid: www.le-nid.be

Escape room “” de klimaatnoodsituatie “”

De escape room is ad hoc georganiseerd en heeft tot doel jongeren en volwassenen bewust te maken van klimaatproblematiek. Binnen een bepaalde tijd moet een reeks puzzels worden opgelost om de manier te vinden om de wereld te redden van klimaatverandering.
Publiek: vanaf 12 jaar.
Activiteit alleen mogelijk in FR.
Duur: 1 uur
Reserveren verplicht via de website van Nid: www.le-nid.be

Een HORECA-ruimte, de Brasserie de la Confluence

Gelegen aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas, biedt de Brasserie de la Confluenceeen lokaal, seizoensgebonden en duurzaam menu voor alle smaken en leeftijden.

EEN INNOVATIEVE EN LOKALE KEUKEN

De Brasserie biedt u een evoluerend menu aan, aangepast aan de seizoenen, zodat u op de gepaste momenten van het jaar kunt genieten van de beste ingrediënten van onze streek.
Alle gerechten zijn gemaakt van producten uit Belgische producties gaande van de producent van sterke drank voor uw aperitieven tot kazen voor uw desserts, inclusief de veehouder voor uw hoofdgerecht.
Geïntegreerd in het culturele complex van de stad Namen, hoofdstad van Wallonië, is de Brasserie de la Confluence een echte etalage voor onze lokale producenten.

CHEF LUDOVIC VANACKERE IN DE KEUKEN

Het keukenteam staat onder leiding van chef-kok LudovicVanackere, in 2017 verkozen tot jonge chef-kok van Gault et Millau en in 2020 bekroond met een groene ster door de Michelingids. Ludovic, trotse verdediger van het terroir, zal proberen u de lokale en seizoensgebonden door zijn herziene gerechten.

  • Restaurant met een capaciteit van 70 zitplaatsen, bistronomisch type, 7/7 toegankelijk.
  • Middag en Avond: menu bestaande uit verschillende zoute en zoete gerechten
  • Zoet menu de hele middag verkrijgbaar

Mogelijkheid om de hele dag te genieten van een drankje met vrienden, collega’s of familie

 

Espace Confluence, Pont de France, 5000 Namur, Belgique

081/24.72.94

le-nid@ville.namur.be

https://www.le-nid.be/

woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Van zaterdag tot zondag van 13u tot 17u.
Duur van het bezoek: 1u30
Publiek: vanaf 12 jaar (ondersteuning nodig voor de jongste)
Talen: FR NL EN AL
Toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit
Gratis toegang
Reserveren verplicht via www.le-nid.be (maximaal 40 personen per keer)

Toepassing en naleving van de geldende sanitaire maatregelen – Het dragen van een masker is verplicht .

Om ook te zien

La Croisière Mosane
L’Enjambée
Citad’In