HET PAVILJOEN

Het project

Le Pavillon is het nieuwe referentiepunt voor digitale cultuur in Wallonië. Dit nieuwe centrum voor tentoonstellingen, experimenten en innovaties, gelegen op de Esplanade de la Citadelle in Namen, doorbreekt de barrières tussen disciplines en omarmt tegelijkertijd kunst, wetenschap en technologie om onze huidige tijd beter in vraag te stellen.

Met een programma dat zowel veeleisend als toegankelijk is voor iedereen, biedt het Pavillon het publiek de kans om de impact van technologische innovaties te verkennen, maar ook om nieuwe perspectieven te openen, zekerheden door elkaar te schudden, emoties op te wekken, aan te zetten tot nadenken en het oog en de zintuigen te strelen. En dat alles in een leuke, ontspannen sfeer.

In het Paviljoen vinden het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen, conferenties, workshops, cursussen en voorstellingen plaats.

De locatie

Ondanks het astronomische stationsuiterlijk komt het Paviljoen niet van Mars maar van Milaan. Het was het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan. De structuur van het paviljoen, ontworpen door de Naamse architect Patrick Génard, weerspiegelt het thema dat voor deze editie van 2015 werd gekozen: “De planeet voeden, energie voor het leven”.

“We hebben het Belgische paviljoen ontworpen in de vorm van een kwabbenstad. Als reactie op de concentrische groei van steden, die als verstikkend wordt ervaren, pleit de kwabvormige structuur voor de bouw, rond het hart van de stad, van een reeks wijken die van elkaar gescheiden zijn door groene ruimten. Deze wijken zijn onafhankelijk, maar onderling verbonden. Deze cirkelvormige structuur, die is overgenomen door de steden Berlijn, Kopenhagen en Aalst, is de meest milieuvriendelijke omdat het reizen beperkt, een betere circulatie van energiestromen mogelijk maakt en de kosten verlaagt,” legt Patrick Génard uit.

Openingstijden:

Woensdag tot zondag: 12u – 18u

Maandag en dinsdag: gesloten

Esplanade de la Citadelle, Namur, Belgique

+32 470 10 51 10

hello@le-pavillon.be

https://www.le-pavillon.be/

Groepen:

– Rondleiding alleen op aanvraag.

– Groepen van maximaal 15 personen.

– Prijs en duur: afhankelijk van de tentoonstelling.

– Voor alle vragen over groepsbezoeken: groupes@visitnamur.eu

 

Om ook te zien

Le Panorama