Pierre Dandoy - Archives/Saison 1 5 - 29 juli 2023

De tentoonstelling schetst het eerste deel van de professionele en artistieke carrière van de Naamse fotograaf Pierre Dandoy, terwijl hij de sleutelmomenten van zijn persoonlijke leven aanstipt. Het beslaat een periode tussen de jaren 1940 en het begin van de jaren 1970 en is gebaseerd op talrijke familiearchieven: correspondentie, verhalen, modellen en concepten van publicaties, maar ook zijn vroege werken, video’s en foto’s van het Fonds Pierre Dandoy, bewaard in de staat Archief van Namen.

De tentoonstelling is onderverdeeld in iets meer dan een dozijn thema’s die de rijkdom, diversiteit en originaliteit van zijn carrière laten zien: zijn schilderijenreeks [A]Axial Symmetry, Korea, Congo, de bohemiens, bergbeklimmen, een reeks portretten, de Gouden Gitaar in Ciney, enkele beroemdheden, Expo 58, Namen in de jaren 60…

Gedurende de zomer vervolledigen twee andere tentoonstellingen deze eerste retrospectieve gewijd aan de kunstenaar: een in de Delta presenteert een niet-gepubliceerde reeks foto’s van Evelyne Axell en andere schilders die het landschap van Namen tussen de jaren 1950 en 1970 hebben getekend, zoals Louis-Marie Londot, Jean -Marie Van Espen, Luc Perot of Jeanne Salentiny. De andere, georganiseerd in de tuinen van het Rops Museum, brengt foto’s samen die genomen zijn in de Brusselse versie van het beroemde cabaret “Le boeuf sur le roof” (Parijs).

Beelden die doen denken aan de wereld van een beroemde schilder en graveur uit Namen!

Drie tentoonstellingen georganiseerd 20 jaar na de verdwijning van Pierre Dandoy, wiens figuur ook, zonder bebaarde versie, voorkomt op een monumentaal fresco in Salzinnes, een wijk van Namen waar hij lange tijd woonde.

Info op 081 22 84 76.
GRATIS TOEGANG

Galerie du Beffroi, Rue du Beffroi, Namur, Belgique

+3281 22 84 76