L'événement Kegeljan 2.1

In 2021 brengt Namen een eerbetoon aan Franz Kegeljan, een schilder uit Namen die 100 jaar geleden stierf, nadat hij een belangrijk deel van zijn werk aan zijn geboortestad had nagelaten, waarin hij Namen in het verleden probeerde op te roepen.

Hij voerde dit werk uit tussen het einde van de 19e eeuw en 1920, met het oog op de herinnering, nadat hij zelf getuige was geweest van de afbraak van de laatste stedelijke vestingwerken, getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. Op basis van de kennis en archeologische vondsten van zijn tijd en historische en iconografische bronnen reconstrueert hij wat de stad in verschillende perioden had kunnen of kunnen zijn.

En het onbekende is geen obstakel! Om zijn schilderijen meeslepend te maken, zal hij het zich verbeelden op basis van een geloofwaardige historische onderbouwing. Daarom zullen we meer spreken van evocatie dan van reconstitutie.

Dit evenement, genaamd “Kegeljan 2.1”, zet de kunstenaar in de kijker door middel van tijdelijke tentoonstellingen maar ook permanente acties. Het werk van Kegeljan in de gemeentelijke collecties van Namen is volledig gedigitaliseerd en vanaf september 2021 voor iedereen toegankelijk op de website van de Federatie Wallonië-Brussel « numeriques.be».

 


 

Een digitale rondleiding, ontworpen door de Dienst Cultuur van de Stad Namen, nodigt u uit om langs de plaatsen te gaan die de kunstenaar heeft getekend of geschilderd in het kader van zijn evocatie van “Namen in het verleden”.

Treed in de voetsporen van de schilder, elk gezichtspunt stelt je in staat een schilderij te vergelijken met het landschap van vandaag, wat er overblijft van dit verleden, en levert een klein stukje geschiedenis van de stad of informatie over de kunstenaar in commentaar .

Elke halte werkt onafhankelijk van de andere: geen opgelegde bezoekrichting, geen verplichte doorgang!

En voor degenen die meer willen weten over de geschiedenis van de stad, ga naar het bezoekerscentrum Terra Nova in de Citadel.

Pôle muséal Les Bateliers, Rue Joseph Saintraint, Namur, Belgique

https://www.namur.be

namurconfluentculture

 

Om ook te zien

Bouwkundig erfgoed – Het Belfort
Wandelingen
Kunstgalerij - Galerie du Beffroi
Les Bateliers Museumcentrum– Museum voor archeologie en sierkunsten
Parcours Isaac Cordal
Streetartparcours
Toeristische gids 2022
Les Bateliers Museumcentrum– Museum voor archeologie en sierkunsten
Bouwkundig erfgoed - Hôtel de Groesbeeck de Croix/Museum voor Sierkunsten
Citadel van Namen